Kaplnka Najsvätejšieho Srdca Ježišovho

Kaplnka Najsvätejšieho Srdca Ježišovho

Kaplnka Božského Srdca Ježišovho je ďalším skvostom farnosti Buková.

HISTÓRIA VZNIKU

História Kaplnky Božského Srdca Ježišovho sa začala písať v r.1997, keď v srdciach dvoch farníkov, p.Jozefa Ondruša (č.d.192) a p.Pavla Hača, vznikla myšlienka postaviť dôstojný príbytok pre schátralú sochu Pána Ježiša - Božské Srdce, ktorá bola nejaký čas bez povšimnutia odložená v priestoroch miestnej starej fary.

     

Návrh bol zrealizovaný najskôr vo forme drevenej makety, ktorú zhotovil, rovnako ako aj základný kameň p.Jozef Ondruš a v tom istom roku bol predložený na schválenie, na stretnutí dôchodcov obce Buková. Niektorým sa táto myšlienka páčila, iným nie. Ale nakoniec bol projekt schválený a mohlo sa začať s jeho realizáciou. Zámienkou na jeho uskutočnenie bol príchod nastávajúceho Jubilejného roka 2000. Bol to čas, kedy si Cirkev pripomínala najväčšiu udalosť dejín – príchod Boha medzi hriešne ľudstvo. Bol to rok milosti, radosti a vďačnosti za toto poníženie sa Boha, len pre naše dobro.

Dňa 20.augusta 1999, v areáli Kostola Navštívenia Panny Márie a Domu nádeje,  bol zasadený a následne 22.augusta slávnostne posvätený základný kameň Kaplnky Božského Srdca Ježišovho. Hoci výstavba Kaplnky Božského Srdca Ježišovho trvala iba 37 dní, samotná realizácia projektu bola náročná, pretože počas prác na stavbe bol odcudzený stavebný materiál; našlo sa veľa dobrodincov, ale aj odporcov tohto diela, a tiež sa tu vystriedalo nemalé množstvo dobrovoľníkov, ktorí mu nezištne venovali  svoj čas a sily. Ako nadobúdali črty Kaplnky BSJ svoj konečný tvar, aj samotná socha Pána Ježiša, ktorá tu mala byť umiestnená, bola obnovená, a to ďalším obetavým farníkom p.Milošom Hačom. Medzi tými, ktorí každý deň prichádzali, aby pracovali na začatom diele a s Božou pomocou vytvorili vhodný príbytok pre sochu Najsvätejšieho Srdca Pána Ježiša, boli najmä: p.Jozef Ondruš, p.Pavol Hačo a p.Miloš Hačo.

           

O necelé tri mesiace každodenných prác, bola Kaplnka BSJ dokončená a  16.októbra 1999 – práve na výročie posvätenie Kostola Navštívenia Panny Márie (hodová slávnosť) a zároveň na sviatok sv.Margity Márie Alacoque, ktorej sa zjavilo Najsvätejšie Srdce Pána Ježiša, za prítomnosti hojnej účasti veriacich slávnostne posvätená vtedajším farárom P.Solčánym, SJ.

Kaplnka Božského Srdca Ježišovho má trojhranný pôdorys.

Tri hrany symbolizujú Najsvätejšiu Trojicu - Otca, Syna a Ducha Svätého.

Na vrchnej vežičke je znázornené Božie oko, zasadené do trojuholníka - opäť symbol Trojediného Boha a zároveň odkaz budúcim generáciám:

Kristus je živý a stále s nami vo sviatostiach Cirkvi, a najmä pod spôsobom chleba a vína v Eucharistii. Kristus včera, dnes a naveky!

Nad samotnou sochou Pána Ježiša je nápis: Božské Srdce Ježišovo, zmiluj sa nad nami!

Inšpiráciou na zhotovenie Kaplnky BSJ bola Trojhranná kaplnka v Šaštíne, ktorá stojí na mieste prvého zázraku Sedembolestnej Panny Márie.

Na bočnej strane kaplnky je umiestnená kamenná tabuľa s logom Jubilejného roka 2000 a textom: Pri príležitosti dvetisíceho jubilea príchodu Božieho Syna na našu zem postavili farníci v roku Pána 1999.

Logo Jubilejného roka symbolizuje päť štylizovaných farebných holubíc zlúčených do jedného celku (zastupujúcich päť svetových kontinentov) položených na farebnom kríži, svetlomodrý kruh potom zastupuje vesmír. Okolo znaku sa nachádza motto Jubilejného roka: „Christus heri, hodi, semper“(Kristus včera, dnes a naveky!), doplnené nápisom: Jubileum roku Pána 2000.

         

SÚČASNOSŤ

V súčasnosti sa v našej farnosti čoraz väčšmi vzmáha úcta k tomuto dielu, ale predovšetkým k Najsvätejšiemu Ježišovmu Srdcu a to aj prostredníctvom prvopiatkových adorácií pred Najsvätejšou Sviatosťou Oltárnou.

V mesiaci jún, ktorý je zasvätený úcte Ježišovho Srdca, si veriaci obnovujú svoju vieru a dôveru k nemu hlavne prostredníctvom litánií, ktoré sa tu pravidelne konajú.

Pri príležitosti 20.výročia posvätenia Kaplnky Božského Srdca Ježišovho (r.1999-2019), boli vydané pamätné obrázky s nasledujúcou modlitbou: „Spomeň si, ó, Ježišu, tichý a pokorný Srdcom, že nikdy nebolo počuť, že by si niekoho odvrhol alebo bez pomoci prepustil, keď sa v akejkoľvek potrebe k Tvojmu preláskavému Srdcu utiekal. Touto dôverou povzbudená i ja s k Tebe utiekam, najsladší Ježišu, obťažená biedami, k Tebe sa ponáhľam vo svojich ťažkostiach, do Tvojho svätého Srdca sa skrývam. Buď mi na pomoci v mojich potrebách teraz i vždycky, ale nadovšetko v hodinu mojej smrti. Ó, Ty milosrdné, láskavé a presladké Srdce Ježišovo. Amen.“ (Modlitba prevzatá z knihy: Meditácie a modlitby sestry Zdenky)

Najsvätejšie Srdce Ježišovo, zmiluj sa nad nami!

Martina Ambrová