Odpustky pre duše v očistci

Odpustky pre duše v očistci

Prvý novembrový týždeň katolíci podľa dávnej tradície myslia viac ako inokedy na zosnulých. 1. novembra je slávnosť Všetkých svätých, teda myslíme na tých zosnulých, ktorých duše sú už v spoločenstve s Bohom v nebi, vo večnej blaženosti. 2. novembra je spomienka na tých zosnulých, ktorí sú spasení, ale nedosiahli na zemi svätosť, preto ešte nie sú v nebi, ale sú v stave očisťovania. Preto sa kresťania odpradávna modlia za zosnulých, ktorých duše sú v očistci. Veríme, že našimi príhovormi a modlitbami môžeme dušiam zosnulým pomôcť urýchliť očistenie, ako učí i Sväté písmo: „Preto [Júda Machabejský] nariadil (...) zmiernu obetu za mŕtvych, aby boli zbavení hriechu“ (2 Mach 12,46). 

Modliť sa za zosnulých, konať za nich dobré skutky, obetovať sv. omšu môžeme celý rok. V dňoch od 1. do 8. novembra Cirkev umožňuje veriacim získavať úplné odpustky pre duše zomrelých. "Odpustky sú odpustenie časného trestu pred Bohom za hriechy, ktoré sú už odpustené, čo sa týka viny" (KKC 1472). To znamená, že keď získame úplný odpustok pre nejakú dušu v očistci, jej časné tresty sú ihneď odpustené, nie je už potrebné jej očisťovanie a duša teda ide do večnej blaženosti k Bohu. 

Ako získať úplné odpustky pre duše v očistci? Získanie odpustkov je vždy podmienené. Podmienky sú:

  1. odpustkový úkon (čiže nejaký skutok, na ktorý je odpustok viazaný, napr. modlitbová návšteva kostola v určitý deň)
  2. sviatosť pokánia (jednou svätou spoveďou môžem získať aj viac úplných odpustkov
  3. sväté prijímanie (na jeden odpustok jedno sväté prijímanie; ideálne v ten deň, keď získavam odpustok)
  4. modlitba na úmysel Svätého Otca (stačí modlitba Otčenáš a Zdravas, alebo iná)
  5. treba vylúčiť pripútanosť k nejakému hriechu, a to aj ľahkému

Prvá podmienka je vždy iná, ale ostatné štyri sú stále rovnaké. Ak niektorú podmienku splním iba nedokonale, nezískam úplné odpustky, ale iba čiastočné. Najmä posledná podmienka, že mám byť odpútaný od akéhokoľvek hriechu, je náročná, vyžaduje si hlbšiu duchovnú obnovu. 

Odpustkové úkony (teda tá prvá z podmienok) na toto obdobie sú nasledovné:

2. novembra navštíviť kostol alebo kaplnku, pomodliť sa modlitbu Pána (Otčenáš) a vyznať vieru (Verím v Boha). 
V dňoch 1. až 8. novembra navštíviť cintorín a aspoň v duchu sa pomodliť nejakú modlitbu za zosnulých (napr. Odpočinutie večné).

Nakoľko za jeden deň môžem získať iba jeden úplný odpustok, tak 2. 11. si môžem vybrať, čo bude odpustkový úkon (návšteva kostola alebo cintorína s modlitbou), ale nedá sa získať dva odpustky, iba jeden.

Odpustky pre duše v očistci môžeme obetovať nielen za našich príbuzných, ale aj za tých zosnulých, na ktorých si nikto nespomína, alebo za tie duše, ktoré najviac potrebujú Božie milosrdenstvo. Pomáhame tým aj sebe, lebo aspoň trošku myslíme nielen na svetské veci, ale aj na večnosť. Taktiež je isté, že zosnulý človek, pre ktorého získame úplné očistenie, bude za nás orodovať v nebi.